Olika typer av lus - Huvudlöss, flatlöss, klädlöss och vägglöss.

Lus – mer än bara huvudlöss

Det är skillnad på lus och lus. På den här hemsidan pratar vi om huvudlöss (Pediculus humanus capitis) och benämner dem som ”löss”. Men det kan vara bra att veta att det finns flera typer av lus och vad som utmärker dem. Enbart huvudlöss kan behandlas med Linicin.

Huvudlus

Huvudlöss är vanligt förekommande, speciellt hos barn, men även hos vuxna. De lever enbart i människors hår eller hårbotten. Tvärtemot vad man kan tro har löss inte något samband med hygien, de kan leva även i rent hår. De sprider sig genom att klättra mellan olika personers hår vid kontakt huvud mot huvud.

Att städa huset och byta sängkläder är inte något som hjälper. En lus som tappat kontakt med hår kan inte etablera sig igen och överlever högst ett dygn utanför hårbottnen. Ett typiskt symtom på huvudlöss är klåda i hårbottnen. Diagnos kan ställas genom att hitta levande löss eller ägg (gnetter) med luskam och förstoringsglas.

Flatlus

En flatlus (Phthirus pubis) är en helt annan typ av lus: den finns i könsbehåringen, armhålorna, kroppsbehåringen och i undantagsfall i skägg eller ögonfransar. Flatlössen sprids genom t ex kroppskontakt och handdukar och orsakar en intensiv klåda i huden. Flatlöss kan behandlas med receptfria läkemedel från apoteket. Om man får flatlöss i ögonbrynen eller ögonfransarna bör man kontakta en vårdcentral, detsamma gäller om behandlingen inte hjälper.

Klädlus

Klädlöss (Pediculus humanus humanus/corporis) gör precis vad den låter som; den lever och lägger ägg i kläder. Den kryper sedan in på kroppen och suger blod. Klädlus är lyckligtvis en typ av lus som är ovanlig i Norden.

Vägglus – inte en lus

Vägglöss (Cimex lectularius) är ett skadedjur som förekommer i Sverige i allt större utsträckning. Vägglusen är trots sitt namn dock inte en lus, utan en skinnbagge. Vägglusen är blodsugande. Vägglöss kan vara något som följer med när man varit utomlands, t ex i resväskan. När man får vägglöss kan man behöva sanera sin bostad.

Linicin – behandling av huvudlöss

Har du problem med huvudlöss? De kan behandlas med Linicin, en serie medicintekniska produkter som kväver lössen. Två av produkterna man kan välja är Linicin Shampoo och Linicin Solution. Det finns även en förebyggande produkt som heter Linicin Prevent.

Lär dig mer om huvudlöss:

Linicin quiz

Vad kan du om huvudlöss?

Vet du vad som är sant och falskt om huvudlöss? Testa dina kunskaper i Linicins quiz!

Till quizet

Du är på väg att lämna Linicin.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.