Lusägg (gnetter) - Färg, storlek och behandling.

Lusägg (gnetter)

Lusägg kallas för gnetter. De är runt en millimeter stora och har gulvit eller brun färg. Gnetternas form liknar vattendroppar. De klibbar sig fast på hårstrån som är nära hårbotten. Det sekret som de klibbar sig fast med liknar lim, därför är det ibland svårt att kamma ut äggen ur håret.

Kille med Linicin t-shirt  

Kan gnetter sprida sig?

De gnetter som ännu inte blivit till löss sprids oftast inte. En lushona kan producera upp till ca 5-10 ägg på en dag. Eftersom en vuxen huvudlus lever upp till 3 veckor i hårbotten kan de under tiden lägga mängder av ägg (ca 150-200 under sin livstid). Äggen blir till larver som efter runt 10 dagar blir till löss. Med detta i åtanke bör man få stopp på lössen så fort som möjligt. Ibland har man döda lusägg som sitter kvar i håret. Om äggen sitter mer än 1 cm från hårbotten är det troligt att det är döda och inte kommer kläckas och bli till löss.

Bli av med lusägg

Om man har mörkt hår kan man ofta se lusägg och göra av med dem innan de hinner kläckas och bli till löss. Gnetter kan också upptäckas när man gör en luskamning. Deras storlek kan dock göra att det är svårt att avgöra om man kammat ut ägg eller om det bara är skräp som suttit i håret. Ofta behöver man behandla flera gånger eftersom gnetter som överlevt en omgång kläcks och blir till löss. Om man har huvudlöss eller gnetter i familjen bör man undersöka och behandla alla familjemedlemmar samtidigt.

Behandling

Linicin Shampoo och Linicin Solution är två produkter som förhindrar gnetternas utveckling samtidigt som de kväver färdiga huvudlöss. Linicin hämmar lusäggens utveckling och dödar löss via kvävning, och innehåller inte några gifter. När man använder en produkt som kväver lössen riskerar man inte heller att utveckla någon resistens. Du kan köpa Linicin på ditt apotek eller i matvarubutiken.

Hur blir man av med löss?

Köp Linicin mot löss

Beställ Linicin-produkter online

  • Snabb och enkel beställning online
  • Kan vara bra att ha redo i hemmet under lustider
  • Välj ditt nätapotek nedan

Du är på väg att lämna Linicin.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.