Luskam från Linicin  

Luskam

En luskam kan vara ett verktyg för att hitta löss i håret på någon man tror är drabbad. Det kan också vara något man använder för att kamma bort så många löss som möjligt när man hittat dem. Noggrann kamning med luskam kan vara ett bra komplement oavsett om man behandlar löss med medicintekniska produkter eller läkemedel. Det kan också behövas för att få bort eventuella döda löss och gnetter.

Hitta löss med luskam

Hur man kammar kan göra lika stor skillnad för behandlingen som vilken luskam man väljer. Lägg en handduk över barnets axlar. Om ditt barn har långt hår kan du använda en extra lång handduk. Kamma först bakhuvudet genom att göra en lodrät bena och kamma håret åt sidorna. Fortsätt sedan att göra nya benor och kamma uppför hjässan. Kamma sedan håret från pannan till nacken och därefter nacken till pannan. Försök kamma igenom hela hårstråna, från hårbotten till topparna.

Medicintekniska produkter

Det säljs 100 000-tals förpackningar lusmedel i Sveriges apotek varje år. Medicintekniska produkter är Läkemedelsverkets rekommenderade behandlingsmetod vid huvudlöss. De produkter mot löss som ingår i denna kategori är dimetikon (silikonolja), växtoljor (vegetabiliska och eteriska) och luskam. Ett argument för att använda medicintekniska produkter är att de inte finns några uppgifter om resistensutveckling. Löss har utvecklat resistens mot vissa läkemedel.

Vad bör man göra vid konstaterad lussmitta?

  • Luskamma och behandla
  • Behandla bara de som har levande löss
  • Luskamning som uppföljning till behandling
  • Ny behandling enligt instruktion på förpackning
  • Följ förpackningsinformation och övriga instruktioner noggrant

Film om luskamning

I filmen berättar vi hur du kammar ditt hår efter en lusbehandling eller för att se om du har fått löss.

Loading the player...

Lär dig mer om lusmedel

Linicin - ett lusmedel

Beställ Linicin-produkter online

Det finns tre olika Linicin-produkter i Sverige. Dessa går att köpa på apotek eller i matvarubutiken. Det går även att beställa Linicin online från ett nätapotek. Klicka på någon av länkarna nedan för att komma till ditt apotek.

Du är på väg att lämna Linicin.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.