Hur ser löss ut? Färg och storlek på huvudlöss och deras ägg.

Hur ser löss ut?

Löss kan orsaka klåda och smittas genom att klättra mellan personers hår, men hur ser de egentligen ut? Här kan du läsa om hur löss och deras ägg (gnetter) ser ut, t ex färg, storlek och hur de kan synas på hårstrån.

Bild på en lus

Färg och storlek

Färgen kan skifta mellan grå, brun, svart och röd. Färgskiftningarna kan bero på när de sugit blod. En lus är ca två till fyra millimeter lång och genomskinlig. Gnetter (lusägg) ser ut som små gulvita eller bruna vattendroppar och är ungefär en mm stora.

Nykläckta löss kan vara så små att de är svåra att upptäcka. En lus är i ett stadie för nymf under de ca första tio dagarna när de är mindre. Nymfer ser ut som vuxna löss förutom att de är mindre. Under denna period kan de inte föröka sig.

Lus  

Hur hittar man löss?

För att hitta löss kan man använda en luskam och ett förstoringsglas. Ett vanligt sätt att upptäcka att man har huvudlöss är att titta noggrant i håret när det kliar. Under pågående lustider, när någon i sin närhet har löss, är det bra att regelbundet kamma sitt och sina anhörigas hår. En definitiv diagnos kan ställas när man hittat levande löss. Om man bara hittar gnetter (lusägg) betyder det inte nödvändigtvis att en lussmitta pågår, det kan handla om döda eller kläckta ägg.

Löss eller mjäll?

Det finns de som undrar hur man skiljer på löss och mjäll, eftersom både löss och mjäll kan se ut som flagor. Ett sätt att se om det är löss eller mjäll är att försöka kamma ur flagorna ur håret. Ett annat sätt kan vara att använda ett förstoringsglas. Löss, speciellt gnetterna, brukar sitta fast i hårstrån och kräva mer för att lossna, medan mjäll kan falla ner på axlarna utan att beröring.

 

Hur blir man av med löss?

För att bli av med löss kan man använda ett lusmedel. Läkemedelsverket rekommenderar medicintekniska produkter som t ex Linicin. Medicintekniska produkter kväver lössen istället för att förgifta dem, vilket andra behandlingar kan göra. Linicin Shampoo är ett lusschampo som behandlar löss på 10 minuter. Linicin Solution appliceras i hårbotten och tvättas sedan ur med schampo.

Hur undviker man löss?

Om man inte blivit drabbad av löss men misstänker att man riskerar smitta, t ex vid skolstart när det går löss på skola och förskola, kan man använda Linicin Prevent. Linicin Prevent är ett förebyggande medel som kan förhindra att lössen sprider sig till håret. Linicin Prevent sprider en doft som lössen inte gillar, men som vi människor inte lägger märke till. Det är en färglös, neutralt doftande spray som är baserad på munkpeppar och eukalyptusarom. Linicin Prevent har inte visat sig orsaka resistens.

Mer information om löss:

Köp Linicin mot löss

Beställ Linicin-produkter online

  • Snabb och enkel beställning online
  • Kan vara bra att ha redo i hemmet under lustider
  • Välj ditt nätapotek nedan

Du är på väg att lämna Linicin.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.