Löss i skola och förskola - behandla och förebygga.

Löss i skola och förskola

Eftersom många barn vistas på samma plats när de går i skola eller förskola kan spridningen av löss vara svår att få stopp på. Det finns dock produkter som förebygger löss innan de spridit sig såväl som behandling när man väl haft oturen att drabbas.

  Kontroll efter huvudlöss

 1. Lägg en handduk över barnets axlar
 2. Om ditt barn har långt hår, använd en extra handduk för att fånga upp eventuella löss
 3. Kamma först bakhuvudet genom att göra en lodrät bena och kamma håret åt sidorna
 4. Gör nya benor och kamma uppför hjässan
 5. Kamma sedan håret från pannan till nacken och därefter nacken till pannan
 6. Försök att kamma genom hela hårstråna, från hårbotten till topparna.

Löss vid skolstart

Varje termins skolstart kan vara ett startskott även för lössen eftersom barnen åter samlas efter sin ledighet. De följande veckorna kan i många familjer handla om luskamning och annat febrilt sökande efter löss. Det kan vara svårt att undvika att drabbas hur mycket man än försöker.

Kan barnen gå till skolan eller förskolan när de har löss?

Om barnen har löss men har behandlats med lusmedel kan de gå tillbaka till skolan eller förskolan. Man bör däremot informera skolan och/eller förskolan liksom föräldrarna till era barns vänner. Det kan också vara en god idé att lära barnen om hur lössen sprider sig för att minimera spridningen.

Nu går det löss (utskrivningsbar A4 i pdf-format)

Går det löss på din skola eller förskola? Om du vill informera om det kan du skriva ut vårt blad. Bladet är en A4 i pdf-format. Klicka här eller på bilden nedan för att se hur det ser ut och för att kunna skriva ut det.

Nu går det löss A4

Förebygga löss under riskperioder

När en period som kan innebära förhöjd risk för löss, som t ex skolstarten, är på väg kan det vara bra att veta att det finns en produkt som förebygger löss. Linicin Prevent är en förebyggande spray som gör att man undviker att få löss. Den är färglös, kladdar inte och har en neutral doft; detta gör att det inte märks att man använder den.

Behandling när lössen redan kommit

Om man har sådan otur att lössen från skola eller förskola redan spritt sig och följt med hem kan man istället behandla med Linicin Shampoo eller Linicin Solution. Linicin Solution är en lösning som appliceras i hårbotten och tvättas ur efter 15 minuter. Linicin Shampoo är ett lusschampo som kväver lössen. Behandlingen tar 10 minuter. Varken Linicin Shampoo eller Linicin Solution orsakar resistens, eftersom de dödar lössen genom kvävning.

Läs mer om löss:

Köp Linicin mot löss

Beställ Linicin-produkter online

 • Snabb och enkel beställning online
 • Kan vara bra att ha redo i hemmet under lustider
 • Välj ditt nätapotek nedan

Du är på väg att lämna Linicin.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.