Löss - symtom och behandling vid huvudlöss

Löss

Löss (huvudlöss eller hårlöss) är blodsugande parasiter som dras till varma och mörka ställen i människans hårbotten, t.ex. längs hårfästet, bakom öronen och i nacken. En lus lägger ägg som kallas för gnetter.

Bild på en lus

En lus varierar i storlek från ungefär två till fyra millimeter, den är grågul och kan bli lite mörkröd efter att den sugit blod. Löss använder sig av klor för att greppa hårstrån och biter sig sedan igenom huden i hårbotten för att få tag i blod. Här nedan kan du se en bild på en lus som sitter på ett hårstrå.

Bild på en lus

Huvudlössens livscykel

Lusens livscykel har tre stadier. Huvudlössens ägg kallas gnetter, och lushonan fäster dem vid hårbotten med ett slags klister. 6-9 dagar senare kläcks en nymf och börjar livnära sig på hårbotten. Efter runt 10 dagar som nymf utvecklas den till en vuxen lus som efter parning kan lägga mellan 100 och 170 ägg under sin livstid, vart och ett på ett separat hårstrå.

Symtom vid löss

Den vanligaste reaktionen på huvudlöss är klåda i huvudet och mjäll-liknande prickar i håret. Om du märker att det börjar klia i ett barns eller ditt eget huvud, bör du omedelbart leta efter gnetter och löss. Det bästa sättet att göra detta är att i ett väl upplyst rum gå igenom håret och med hjälp av en luskam eller fingrarna dela upp håret från hjässan till nacken och leta efter små vita prickar. Var särskilt noga med att kontrollera bakom öronen och i nacken.

Lus  

Kan en lus smitta genom att hoppa?

Det är en vanlig missuppfattning att en lus kan hoppa från en bärare till nästa. Huvudlöss brukar överföras via håret vid nära kontakt med någon som har löss. En huvudlus lever upp till 4-5 veckor från att de kläcks om de har en gynnsam levnadsmiljö. Löss kan inte överföra sjukdomar.

Om du vill lära dig mer om vad som är sant och falskt om huvudlöss kan du göra vårt Linicin-quiz Linicin-quiz här på hemsidan.

Hårlöss

Huvudlöss kallas även hårlöss eftersom lössen sätter sig i håret och hårbotten. De flesta metoder för att bli av med löss innebär att man på något sätt måste få bort dem ur håret, t ex genom luskamning. Många gånger behöver de drabbade finkamma håret under en några veckor efter behandlingen för att vara säker på att bli av med lössen. Om du vill se hur man bäst kammar ut håret efter en lusbehandling kan du se en film om det här på hemsidan.

Behandling av löss

Om du hittar löss eller gnetter kan du använda Linicin Shampoo eller Linicin Solution för att få bort dem. Linicin Shampoo är ett schampo som gör att du kan få bort löss genom att noggrant tvätta dina barns hår och sedan skölja ur efter tio minuter. Håret ska vara handdukstorrt vid sköljning. När du använder Linicin Solution applicerar du en lösning i torr hårbotten, därefter tvättas håret med vanligt schampo.

Det är viktigt att använda en tillräckligt stor mängd när man applicerar produkterna. Rekommendationerna är att använda en halv flaska till axellångt hår, om man har långt hår så bör man använda hela flaskan. Både Linicin Shampoo och Linicin Solution dödar lössen genom kvävning. De innehåller inga gifter. Det innebär också att huvudlöss inte kan bli resistenta mot Linicin.

Söka vård för löss

Om du fortfarande hittar levande löss efter att ha provat flera olika typer av behandling kan du behöva söka hjälp hos en skolsköterska, barnavårdscentral eller vårdcentral.

Förebygga löss

många fall vet man i förväg att man riskerar att få löss, t ex kanske smittan finns på barnens förskola. En bra metod är att luskamma för att hitta huvudlöss. Idag finns en produkt som förebygger lusangrepp genom att sprida en doft som lössen inte tycker om. Linicin Prevent är en mild och doftlös spray som gör att lössen inte blir intresserade av ditt eller dina anhörigas hår.

Lär dig mer om löss:

Köp Linicin mot löss

Beställ Linicin-produkter online

  • Snabb och enkel beställning online
  • Kan vara bra att ha redo i hemmet under lustider
  • Välj ditt nätapotek nedan

Du är på väg att lämna Linicin.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.