Löss i sängen eller sängkläder - överlever de?

Löss i sängen och sängkläderna

Löss sprids genom att ta sig mellan olika människors hår. Spridningsrisken via borstar, kläder och sängkläder är liten. Huvudlöss har inget med bristande hygien att göra och man behöver behandla dem med ett lusmedel, som t ex Linicin.

Säng och sängkläder

Att byta sängkläder kan kännas fräscht när lössen funnits i hemmet, men risken att det påverkar spridningen är minimal. Om lössen hamnat i sängen eller sängkläderna har de oftast varit borta från människor för länge för att kunna lägga ägg. Huvudlössen är beroende av en människas hårbotten som värd för att kunna överleva, de klarar sig bara ett dygn utanför. Redan efter några timmar utan kontakt har de blivit så försvagade att de inte kan överleva på sikt.

Löss och städning

En extra noggrann städning av hemmet gör inte att man blir av med lössen. Löss trivs bara i hårbotten och sprids i första hand via huvudkontakt. Om de vistas utanför en människas hårbotten mer än några timmar är deras chans till överlevnad låg. Om man ändå vill vara extra noggrann kan man göra ren hårborstar och kammar.

Löss och husdjur

Eftersom huvudlössen enbart trivs i människors hårbotten kan de inte smitta mellan djur och människor. Risken är alltså minimal att ett husdjur bär med sig löss till en människa.

Behandling av löss

Istället för att lägga tid på att byta sängkläder och städa hemmet kan man lägga tiden på att göra sig av med lössen. Detta gör man genom behandling och smittspårning. Löss kan behandlas med Linicin Shampoo (ett lusschampo som behandlar löss på 10 minuter) och Linicin Solution (ett lusmedel som behandlar lössen på 15 minuter). Varken Linicin Solution eller Linicin Shampoo orsakar resistens, eftersom de dödar lössen genom kvävning.

Förebygga löss

Om man misstänker att man riskerar att drabbas av löss finns det även ett förebyggande lusmedel: Linicin Prevent. Det är en mild och färglös spray med neutral doft som gör att lössen undviker håret. Det som gör att lössen undviker håret är munkpeppar och eukalyptusarom. Eftersom Linicin Prevent inte kladdar, luktar eller syns märks det inte att man använder medlet.

Andra artiklar om löss:

Köp Linicin mot löss

Beställ Linicin-produkter online

  • Snabb och enkel beställning online
  • Kan vara bra att ha redo i hemmet under lustider
  • Välj ditt nätapotek nedan

Du är på väg att lämna Linicin.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.