Huvudlöss - vanliga frågor och svar.

Frågor och svar om huvudlöss

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om huvudlöss. Klicka på en fråga för att se svaret. Om något du undrar över inte finns med bland frågorna kan du ställa frågan till vår lusexpert.

 • Vid vilken ålder är det vanligast med huvudlöss?

  Huvudlöss förekommer mest bland barn mellan 3 och 12 år, men löss kan också återfinnas hos betydligt yngre barn. Detta beror på att lössen lätt sprider sig i miljöer som skolor och dagis. Men tänk på att även äldre barn och vuxna kan få löss.

 • Biter huvudlöss?

  Ja, huvudlöss är blodsugande insekter. De behöver människoblod för att överleva. De livnär sig genom att bita genom huden och suga blod från hårbotten.

  Huvudlöss suger i sig människoblod ungefär fem gånger om dagen och blandar det med sin saliv. Det gör inte ont när de biter och många angrepp ger inga symtom alls, men det kan orsaka klåda. Vissa personer får en allergisk reaktion av betten och detta kan förvärra klådan.

 • Vad ska jag göra om barnen i skolan eller på förskolan har löss?

  Huvudlöss kan överleva i ca 24 timmar (48 timmar i sällsynta fall) när de inte befinner sig i människohår; men man tror inte att de kan föröka sig under dessa förhållanden.

 • Sprider huvudlössen sjukdomar?

  Huvudlöss sprider inte sjukdomar.

 • Vilka är symtomen på huvudlöss?

  De vanligaste symtomen på huvudlöss är klåda i hårbotten, även om många lusangrepp inte orsakar några som helst symtom. Andra möjliga symtom är en känsla av att något rör sig i håret, röda bitmärken i hårbotten, vita gnetter i hårbotten eller håret (tomma gnetter) och krypande löss.

 • Hur fick mitt barn huvudlöss? Beror det på dålig hygien?

  Huvudlöss återfinns i hår av alla typer och längder, kort, långt, rent eller smutsigt, så om man får löss har det har ingenting att göra med brist på hygien. Även om alla kan angripas, är huvudlöss vanligare hos barn mellan 3 och 12 år. Detta beror förmodligen på att de har mycket närkontakt med varandra i skolan. Dessutom verkar de vanligare hos flickor än hos pojkar.

  Huvudlöss överförs vanligen via håret från person till person. Men de kan också spridas via kläder, t.ex. mössor, halsdukar och ytterkläder, eller via kammar, handdukar, kuddar, mattor, mjukisdjur etc. Löss kan inte hoppa, flyga eller simma – de kryper upp till 6-30 cm i minuten. Och de lever bara en kort tid utanför hårbotten, upp till ca 24 timmar (i sällsynta fall 48 timmar). Eventuella löss som återfinns någon annanstans än på huvudet är förmodligen döende. Och till skillnad från den allmänna uppfattningen lever de inte på husdjur som katter och hundar.

 • Biter huvudlöss?

  Ja, huvudlöss är blodsugande insekter. De behöver människoblod för att överleva. De livnär sig genom att bita genom huden och suga blod från hårbotten.

  Huvudlöss suger i sig människoblod ungefär fem gånger om dagen och blandar det med sin saliv. Det gör inte ont när de biter och många angrepp ger inga symtom alls, men det kan orsaka klåda. Vissa personer får en allergisk reaktion av betten och detta kan förvärra klådan.

 • Vilka måste vi som föräldrar informera om att vårt barn har huvudlöss?

  Om ert barn har löss bör ni informera skolan och/eller dagiset liksom föräldrarna till era barns kompisar.

 • Bör mina barn stanna hemma om de har huvudlöss?

  Om dina barn har löss men har behandlats med en Linicinprodukt kan de gå tillbaka till skola eller dagis.

 • Var kan jag få hjälp och råd om löss?

  Du kan kontakta vårdcentralen eller din läkare. Barnens skola kanske också kan hjälpa.

 • Hur undviker jag att bli angripen av huvudlöss igen?

  Det bästa sättet att undvika att bli angripen igen är att använda Linicin Prevent, särskilt vid högrisktillfällen, t.ex. i början av skolterminen. Vi rekommenderar också att du kontrollerar och kammar dit barns hår regelbundet. På så sätt upptäcker du tecken på löss tidigt och kan undvika att resten av familjen får dem. Om ditt barn har löss, behandla med någon av Linicins produkter och kontrollera omedelbart resten av familjen.

 • Måste jag klippa mina barns hår om de har huvudlöss?

  Nej, det är en gammal missuppfattning. Eftersom huvudlöss föredrar varma ställen återfinns de oftast nära hårbotten. Det har därför ingen betydelse om man klipper håret. Det bästa är att genast behandla barnens hår med Linicin. Läs mer om Linicinprodukter.

 • Hur kontrollerar jag om mitt barn har huvudlöss?

  Du bör alltid leta efter huvudlöss i ditt barns hår innan du behandlar det. Och det bästa sättet att göra det är med en kam. Bli inte orolig om du hittar löss, Linicin har de rätta produkterna för att effektivt bli av med dem.

  Följ stegen nedan för att effektivt leta efter huvudlöss och var extra noga med hårbotten, runt öronen och i nacken.

  1. Lägg en handduk över barnets axlar.
  2. Om ditt barn har långt hår, använd en extra handduk för att fånga upp eventuella löss.
  3. Kamma igenom håret metodiskt från hårbotten till hårtopparna.
  4. Kamma från pannan till topparna.
  5. Upprepa processen från nacken.

  Om du hittar löss eller gnetter bör du omedelbart behandla ditt barns hår och hårbotten med någon av våra produkter. Klicka här för en snabböversikt över Linicinprodukterna. (sid. 2.0) Följ instruktionerna noggrant och glöm inte att upprepa behandlingen efter 9?10 dagar. Du bör också informera skolan eller dagiset.

  Om du inte hittar några huvudlöss eller gnetter, använd Linicin Prevent på barnets hår varje dag innan de går hemifrån. En spraybehandling räcker i ca 7 timmar. Se till att du täcker allt hår när du använder sprayen.

 • Vad är huvudlöss?

  Huvudlöss är insekter utan vingar. De är grå eller bruna, har sex ben och är mellan två och fyra mm långa när de är fullvuxna (lika stora som ett sesamfrö). Honorna lägger ägg (som kallas gnetter) som är mindre än ett knappnålshuvud (endast 1 mm). Gnetterna fästs vid hårstråt, max. än 1 cm från hårbotten, med ett klisterämne. Äggen kläcks ungefär sju till tio dagar senare. Unga löss kallas nymfer – det tar upp till 12 dagar för dem att bli vuxna löss, och då kan de lägga nya ägg. När lössen kläcks lämnar de efter sig tomma äggkapslar som sitter kvar i håret. Äggkapslarna och gnetterna är vita och kan lätt misstas för torra hudflagor. Till skillnad från mjäll sitter de fast i håret och kan inte avlägsnas med vanlig schamponering – det behövs en speciell luskam.

Köp Linicin mot löss

Beställ Linicin-produkter online

 • Snabb och enkel beställning online
 • Kan vara bra att ha redo i hemmet under lustider
 • Välj ditt nätapotek nedan

Du är på väg att lämna Linicin.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.