Fråga experten om löss - ställ din fråga här.
Kate Langenkrans  

Experten svarar

Kate Langenkrans. Leg. sjuksköterska specialist-utbildad inom psykiatri och öppen hälso- och sjukvård.

 • Hej! Det kliar ganska mycket runt om kring nacken i hårbotten och så. Jag har inte sett något i mitt här men jag känner att det är som små bucklor, som när man får ett myggbet. Kan det va att jag har fått löss eller kan något annat ha kanske bitit mig i hårbotten?

  Hej

  Din fråga är inte helt lätt att besvara. Kamma varje dag ett tag framöver. Det finns bra instruktionsfilmer på nätet. Hittar du levande löss ska du behandla, annars inte.

  Försvinner inte klådan och "bucklorna" är kvar få du kanske ta kontakt med din distriktssköterska för hjälp

  Kate

 • Hej. Jag har fått löss och nyss behandlat mig men mitt hår är så tjockt och lockigt så det är nästan omöjligt att kamma igenom med luskam efter jag använt medlet. Gör det något om jag missat att kamma bort några döda löss och ägg?

  Hej,

  Nej det gör ingenting förutsatt att de är döda och det kan du ju inte vara riktigt säker på. Så....
  Kamma med balsam i torrt hår så går det lättare
  Kate

 • Jag har behandlat mitt barn med linicin schampo och undrar om effekten av behandlingen minskar om jag har i balsam i håret?

  Eftersom det är en Linicin specifikfråga svara vi på linicin.se. Nej inte om du har behandlat enligt anvisningarna och sen haft balsam i håret.

 • Vad ska jag göra är orolig för att jag har röda löss?

  Hej
  Lössen kan upplevas ha lite olika färg. Brunröda är de när de nyss ätit. Blod alltså. Har du levande löss i håret ska du absolut behandla med något av de nyare preparaten som innehåller silikonoljor. Behandla två ggr med en dryg veckas mellanrum och kamma emellan.
  Kate

 • Min sons flickvän hitta löss i sitt hår o tror att det kommer från honom men jag hitta inget o jag kammar ganska ofta.. men jag vet sones kusin hade det i helgen o han va där o gosa lite med hen . Kan han ha fått ett par löss av hen o dom hoppat över till flickvännens ???

  Hej
  Förmodligen kommer lössen från kusinen, men de varken hoppar eller flyger utan promenerar - ganska raskt - mellan hår vid huvud till huvudkontakt
  Kate

 • Hej! Behandlade min dotter igår med avlusningsmedel och kammande och kammade. Idag ser jag fortfarande ägg.. ganska många, men inga löss. Hur vet man om äggen är döda eller inte? Och vad gör man? Hon har långt och mycket hår, vilket gör det väldigt svårt att gå igenom allt. Det tog flera timmar. Det känns som ett mission impossible att få bort allt. Mvh Marie

  Hej Marie

  Det är en mission impossible att bli av med alla lusägg i ett långt hår, speciellt om hon haft det en tid. Har du gjort som förpackningen säger kan du föresätta att äggen är döda. För säkerhets skull behandlar man en gång till efter en dryg vecka (10-11 dagar)

  Kate

 • Hej, på min dotters skola har man tagit beslutet att barnen måste vara hemma om man hittat löss och behandlat på morgonen. De anser att alla löss och gnetter inte dött. Stämmer det? Tar det ytterligare tid för lössen att dö, än behandlingstiden?

  Hej

  Lite konstigt - om än förståeligt - beslut, om man haft mycket besvär med huvudlöss. Det är inte ett beslut grundat på fakta så vitt jag vet och har inget stöd i skollagen eller andra regleringar.

  Lössen dör av behandlingen genom att kvävas. Att det skulle ta så lång tid att barnen måste stanna hemma den dagen finner jag inget stöd i. Skulle vara intressant att veta var rektor hittat det.

  Om nu inte alla löss dör och det händer ju faktiskt, så beror det på att man inte spridit ut medlet ordentligt eller varit för "snål" med medlet, eller att det blivit för utspätt (schampot). Återsmitta kan ju ske om inte alla i barnets närhet vuxna som barn kammar sig så man upptäcker alla med löss. Huvudlöss sprider inte smitta så det finns ingen medicinsk orsak till beslutet. För säkerhets skull upprepar man behandlingen efter en dryg vecka och kammar emellan. Egentligen skulle då barnen stanna hemma mellan behandlingarna och det är ju helt orimligt.

  Kate

 • Hej! Har haft löss ett bra tag nu och just nu verkar det som de börjar gå över. Hittar ägg (tror jag) när jag kammar, men jag använde medel för några dagar sedan och ska göra de om några dagar igen. Men hur mycket och länge behöver jag kamma håret efter andra behandlingen?

   

  Hej

  Utan att veta hur du fått lössen från början - om du har barn i förskola/skola - är det en bra vana att luskamma en gång i veckan. Äggen är med all sannolikhet döda redan efter första behandlingen men två behandlingar rekommenderas - om man hittat levande löss.

  Kate

   

 • Ska man skicka hem barn från skola/dagis med lusägg fast man ej ser några levande lusar?

   

  Hej

  Det tycker jag absolut inte! Är barnet behandlat så dör också äggen men de sitter fast på hårstråna tills dess man tappar stråt eller man tar bort dem manuellt mellan naglarna. Vi strävar inte efter gnettfrihet i de svenska riktlinjerna. Är barnet däremot inte behandlat och har lusägg får man förutsätta att det finns löss även om man inte hittar dem vi första kamningen.

  Kate

   

 • Min dotter fick löss för några veckor sedan. Vilket även vi vuxna fick. Vi har gjort behandlingen med ett lusmedel två gånger. Nu har det dock börjat klia igen på mig, både runt öron och nacke men det känns även som jag får bett på övriga kroppen, ben, rygg, mage, och hals och det kliar fruktansvärt. Vad ska jag göra?

   

  Hej

  Om du inte hittar levande löss när du kammar skulle jag råda dig att söka distriktssköterska/läkare för klådan

  Kate

   

 • Är huvudlöss vanligare nu än på 70-talet?

  Infestationer med huvudlöss går i cykler, så med jämna - eller ojämna  - mellanrum är det vanligare. Huvudlöss har funnits länge, kanske så länge människan har funnits och anpassat sig till nya förhållanden.

  Idag är det ju inte heller så skämmigt att tala om att man har huvudlöss - man vet att det beror på smitta och inte på dålig hygien och då kan det se ut som om det vore vanligare idag.

  Hälsningar

  Kate

 • Är det sant att dom som har afrohår inte kan få löss eller det är en myt?

  Även barn med så kallat afrohår kan få huvudlöss.

  Hälsningar Kate

 • Hur kan det komma sig att lössen sprider sig så snabbt på en förskola?

  Lusspridningen på förskolan är så snabb för att barnen - och vuxna - umgås så intensivt och nära. Lusen varken flyger eller hoppar, men kryper från ett hår till ett annat och sprids alltså vid nära huvudkontakt under några minuter.

  Hälsningar Kate

 • Om man färgar/bleker håret, dör både löss och ägg då? Kan man använda en intensivtoning i håret och sedan luskam som behandling?

  Blekning av hår är ingen metod att ta död på varken lus eller gnet. Luskamning kan vara en behandling, men är både tidsödande och besvärlig om man redan har huvudlöss. Bättre då att använda någon av de silikonbaserade lusmedel som finns på marknaden. Luskamning rekommenderas i förebyggande syfte.

  Hälsningar Kate

 • Finns det något sätt att bli av med lös utan att behöva köpa något medel på apoteket?

  Hej

  Rent teoretiskt kan man bli av med löss genom kamning eller annan mekanisk borttagning av lus och gnetter. Det är tidsödande och besvärligt och inget som rekommenderas

  Vänliga hälsningar

  Kate

 • Hej jag har en dottter på 10 år som det kliar i huvudet på hemma men inte i skolan.hon har en röd rodnad i nacken och det kliar hittar inget när jag tittar i hårbotten kan det vara löss eller vad tror du?

  Hej

  Nog kan det vara huvudlöss. Det är inte lätt att se levande löss, de smiter undan i håret. Då är det lättare att se eventuella lusägg = gnetter som sitter fastklistrade på hårstrået. Närmare ju färska de är. Kamma med en finkam över tvättstället eller över ett vitt papper. Det går lättare att kamma om håret är fuktat och med hårbalsam i .

  Behandla bara vid fynd av levande löss

  Lycka till

  Kate

 • Hej! Jag heter Josse och jag är 90% säker på att jag har löss. Men hur säger jag till min mamma att jag har det? svara fort är du snäll!!

  Hej Josse

  Först vill jag beklaga att du fått vänta på svaret, såg det inte förrän nu.

  Sedan är det nog bara att bita i det sura äpplet - du har blivit smittad helt enkelt. Jag förutsätter att vi pratar huvudlöss. Även om det är ett gissel att bli av med så är det ju inget farligt och de flesta mammor kanske gnölar lite grand så kommer hon att hjälpa dig med behandlingen.

  Lycka till, jag håller tummarna

  Kate

 • Hej! Fungerar Linicin mot flatlöss?

  Hej

  Jag skulle säga nej, förstahandspreparat mot flatlöss är fortfarande Tenutex.

  Kate

 • De är jobbigt när man hittar löss på kvällen o inte kan få tag på lusmedel är de nått speciellt man ska tänka på när man får vänta tills morgondagen?

  Hej

  Jag förstår att det är frusterande att inte kunna göra något. Man kan ju pröva att kamma ur de som finns. Tar lite tid men då har man i alla fall gjort något. Sedan bör man inte ha huvud-till-huvud kontakt, alltså godnattsaga i sittande ställning för den som läser om det handlar om ett mindre barn. Alltså inte dela kudde för då kan de krypa över.

  Lycka till

  Kate

 • Kan man använda Linicin redan efter 3-4 dagar efter första behandlingen,alltså innan dom 9 dagarna gått?Eller är det för ofta?

  Hej Sussie

  Det låter lite tätt i mina öron. Risken för reinfektion blir då lite större.

  Hälsningar

  Kate

 • Dör lössen eller gnetter på sängkläder o kläder i 40 graders tvätt?Jag har förut frusit allt,behövs det eller räcker tvättning?

  Hej Sussie

  Att sanera sängkläder ur ett lusspridningsperspektiv är sannolikt inte nödvändigt. Har lössen hamnat i sängkläderna har de varit så länge borta från sitt värddjur(människan) att de förstört sin reproduktion och inte kan lägga ägg. Kammar och borstar som man lånar av varandra kan saneras med tvätt eller frysning.

  Hälsningar

  Kate

 • Hej jag har haft löss och behandlat det två gånger, nu kliar det fortfarande och jag har hittat ett levande löss hur ska jag göra ? hur många gånger får man behandla ?

  Hej

  Det finns inga rekommendationer om hur många gånger man "får" behandla. Jag förutsätter att du gör enligt rekommendationer behandling - kamning-behandling igen efter ca 1 vecka och att du följer instruktionerna på bipacksedeln. Om du fortfarande har levande löss i håret kan man ju eventuellt byta preparat, men det ska inte vara nödvändigt om du använder silikonpreparaten. Vid upprepad behandlingssvikt dvs om du inte blir av med dem, kan du behöva uppsöka vården

  Kate

 • Hej, jag upptäckte löss i mitt hår igår, behandlade det, kammade igenom om hittade inga löss, men idag kliar det lite ändå. Tror du lössen finns kvar, eller kan det klia ett tag efter fast lössen är borta. //Charlotta

 • Hej, jag har en fråga, förra sommaren fick jag löss och vi har konstant hållt på och behandla de ändå tills februari detta året , men jag har märkt att det e kvar.Vågar liksom inte berätta för Mina föräldrar eftersom vi har slösat väldigt mycket på medel.

  Hej

  Din fråga är inte helt enkel att svara på. Låt oss rådda lite och samtidigt komma ihåg att gjort är gjort. Du skriver inte vilket medel du använt, men de nya medlen är mindre skadliga än de gamla som verkade toxiskt, dvs giftiga mot lössen. Detta blir det direkta svaret på din fråga.

  Utöver det så skulle jag vilja säga något om behandling generellt; man ska inte behandla om man inte hittar levande löss i håret - och det gör man bäst om man kammar med en finkam. Hittar man löss behandlar man två gånger med en veckas mellanrum.

  Sedan - som mamma och mormor/farmor - skulle jag vilja säga att det nästan alltid är bäst att ha föräldrarna med sig. Vår roll är ju att stötta och hjälpa våra barn och ungdomar. Även när det gäller en så trivial fråga som huvudlöss.

  Lycka till

  Kate

 • Hej, jag luskammade mig igår kväll och behandlade med lusmedel genast, men om lusäggen överlever och man inte får bort dom, måste man raka av håret eller finns det något sätt? kan jag gå till skolan efter att jag har gjort två behandlingar? Tack för svar!

  Hej Sofia

  Inte behöver du raka av dig håret- inte för lössens skull i alla fall. Inte stanna hemma från skolan heller. Efter en behandling dör lössen och efter två behandlingar dör de löss som ev. kläckts efter första behandlingen.

  Lycka till

  Kate

 • Kan barn men snaggad hår få löss mina pojkar har snagg 6 mm?

  Hej

  I princip är det tänkbart även om det är svårare. Jag har sett gnetter i snaggat hår men inte så ofta.

  Kate

 • Har drabbats av löss antingen kroppslöss eller klädlöss eller vägläss eller alla tre. Kan du hjälpa mig? Håller på att dö jag och familjen.

  Hej

  Jag råder dig att gå in på www.lus.se där finns bra information så du kan ta reda på vad det är ni drabbats av.

  Kate

 • Heeej! Det är så att jag har blivit jätte orolig om jag har löss, det kliar inte. Men jag fick för mig att kolla och såg bara små svarta prickar typ, jätte jätte små, kan det vara löss?

  Hej

  Det låter inte som löss på din beskrivning. Visserligen orsakar inte lössbett klåda hos alla människor och små svarta prickar kan vara vad som helst. Har du träffat någon med huvudlöss? Kamma med finkam över ett vitt papper eller handfatet. Rör sig de små svarta prickarna kan det vara väldigt unga löss. Om du kan få hjälp att undersöka kan ni leta efter små gråvita ägg som sitter fast på hårstrået.

  Behandla bara vid fynd av levande löss.

  Lycka till

  Kate

 • Mina barn har löss som vi nu ska behandla men jag och min man har inga (ännu) vad vi kan se. Bör vi använda ett förebyggande medel? Jag har precis färgat mitt hår, kan medlet missfärga håret? Tacksam för svar. Med vänlig hälsning, A.

  Hej A

  Jag har inte hört att lusmedel skulle äventyra en hårfärgning. Egentligen skulle nog din frisör kunna ge ett bättre svar.

  Kate

  Tillägg från www.linicin.se (ingår ej i Kates svar): Linicin Prevent Spray är ett medel som förhindrar lusangrepp på friskt hår, dvs hår som ej är infekterat av löss.

 • Varför finns det huvudlöss i Sverige?

  Huvudlöss finns i hela världen och har en fantastisk förmåga att anpassa sig till nya livsbetingelser. De har funnits oerhört länge. Att få huvudlöss har inget med dålig hygien att göra.

 • Kan man få bort löss om man använder insektsmedel ex Colibri natural anti insect?

  Hej

  Såvitt jag förstår är medlet du frågar om ett insektsmedel som ska hålla insekter borta. Marknadsförs mot mal och andra insekter.

  Svenska rekommendationer är att använda medel innehållande silikonoljor men jag kunde inte få fram om dessa finns bland ingredienserna.

  Kate

 • Hej jag hittade löss i mitt hår och behandlade och kammade med två olika medel 2 dagars mellan rum det kliar fortfarande lite ibland och de är 4 dagar sen första behandling. Varför är det så?

  Hej Sofija

  Hoppas klådan gått över - det har ju gått några dagar sedan du skrev. Att klådan är kvar några dagar är ingenting ovanligt, det blir en reaktion i huden både av bett och medel. Rekommendationerna är att man behandlar med en dryg veckas mellanrum - och kammar emellan.

  Kate

 • Hej! Jag undrar varifrån kommer lössen. dyker dom bara upp, är dom luftburna eller ligger dom i dvala tills skolorna börjar

  Hej Anita
  En intressant fråga. Lössen har ju funnits i urminnes tider och hela tiden anpassat sig till nya livsbetingelser. De är inte luftburna, dvs flyger inte utan sprids via huvud till huvud kontakt. Sådan kontakt mellan barn är mer intensiv efter lov och därför ser vi toppar i lusmedelsförsäljningen i augusti/september och januari. De finns säkert hela tiden och jag har aldrig hört att de ligger i dvala
    Kate

Läs mer om löss:

Du är på väg att lämna Linicin.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.