Fråga experten

Kate Langenkrans. Leg. sjuksköterska specialist-utbildad inom psykiatri och öppen hälso- och sjukvård. Läs gärna igenom frågorna innan du ställer en egen fråga, den kan ha blivit besvarad vid ett tidigare tillfälle.

 

Hej
Lössen kan upplevas ha lite olika färg. Brunröda är de när de nyss ätit. Blod alltså. Har du levande löss i håret ska du absolut behandla med något av de nyare preparaten som innehåller silikonoljor. Behandla två ggr med en dryg veckas mellanrum och kamma emellan.
Kate

 

 

Hej

Lite konstigt - om än förståeligt - beslut, om man haft mycket besvär med huvudlöss. Det är inte ett beslut grundat på fakta så vitt jag vet och har inget stöd i skollagen eller andra regleringar.

Lössen dör av behandlingen genom att kvävas. Att det skulle ta så lång tid att barnen måste stanna hemma den dagen finner jag inget stöd i. Skulle vara intressant att veta var rektor hittat det.

Om nu inte alla löss dör och det händer ju faktiskt, så beror det på att man inte spridit ut medlet ordentligt eller varit för "snål" med medlet, eller att det blivit för utspätt (schampot). Återsmitta kan ju ske om inte alla i barnets närhet vuxna som barn kammar sig så man upptäcker alla med löss. Huvudlöss sprider inte smitta så det finns ingen medicinsk orsak till beslutet. För säkerhets skull upprepar man behandlingen efter en dryg vecka och kammar emellan. Egentligen skulle då barnen stanna hemma mellan behandlingarna och det är ju helt orimligt.

Kate

 

 

Hej

Det tycker jag absolut inte! Är barnet behandlat så dör också äggen men de sitter fast på hårstråna tills dess man tappar stråt eller man tar bort dem manuellt mellan naglarna. Vi strävar inte efter gnettfrihet i de svenska riktlinjerna. Är barnet däremot inte behandlat och har lusägg får man förutsätta att det finns löss även om man inte hittar dem vi första kamningen.

Kate

 

Infestationer med huvudlöss går i cykler, så med jämna - eller ojämna  - mellanrum är det vanligare. Huvudlöss har funnits länge, kanske så länge människan har funnits och anpassat sig till nya förhållanden.

Idag är det ju inte heller så skämmigt att tala om att man har huvudlöss - man vet att det beror på smitta och inte på dålig hygien och då kan det se ut som om det vore vanligare idag.

Hälsningar

Kate

 

Lusspridningen på förskolan är så snabb för att barnen - och vuxna - umgås så intensivt och nära. Lusen varken flyger eller hoppar, men kryper från ett hår till ett annat och sprids alltså vid nära huvudkontakt under några minuter.

Hälsningar Kate

 

Blekning av hår är ingen metod att ta död på varken lus eller gnet. Luskamning kan vara en behandling, men är både tidsödande och besvärlig om man redan har huvudlöss. Bättre då att använda någon av de silikonbaserade lusmedel som finns på marknaden. Luskamning rekommenderas i förebyggande syfte.

Hälsningar Kate

 

Hej

Rent teoretiskt kan man bli av med löss genom kamning eller annan mekanisk borttagning av lus och gnetter. Det är tidsödande och besvärligt och inget som rekommenderas

Vänliga hälsningar

Kate

 

Hej

Nog kan det vara huvudlöss. Det är inte lätt att se levande löss, de smiter undan i håret. Då är det lättare att se eventuella lusägg = gnetter som sitter fastklistrade på hårstrået. Närmare ju färska de är. Kamma med en finkam över tvättstället eller över ett vitt papper. Det går lättare att kamma om håret är fuktat och med hårbalsam i .

Behandla bara vid fynd av levande löss

Lycka till

Kate

 

Hej Josse

Först vill jag beklaga att du fått vänta på svaret, såg det inte förrän nu.

Sedan är det nog bara att bita i det sura äpplet - du har blivit smittad helt enkelt. Jag förutsätter att vi pratar huvudlöss. Även om det är ett gissel att bli av med så är det ju inget farligt och de flesta mammor kanske gnölar lite grand så kommer hon att hjälpa dig med behandlingen.

Lycka till, jag håller tummarna

Kate

 

 

Hej

Jag skulle säga nej, förstahandspreparat mot flatlöss är fortfarande Tenutex.

Kate

 

Hej

Jag förstår att det är frusterande att inte kunna göra något. Man kan ju pröva att kamma ur de som finns. Tar lite tid men då har man i alla fall gjort något. Sedan bör man inte ha huvud-till-huvud kontakt, alltså godnattsaga i sittande ställning för den som läser om det handlar om ett mindre barn. Alltså inte dela kudde för då kan de krypa över.

Lycka till

Kate

 

Hej Sussie

Att sanera sängkläder ur ett lusspridningsperspektiv är sannolikt inte nödvändigt. Har lössen hamnat i sängkläderna har de varit så länge borta från sitt värddjur(människan) att de förstört sin reproduktion och inte kan lägga ägg. Kammar och borstar som man lånar av varandra kan saneras med tvätt eller frysning.

Hälsningar

Kate

 

Hej

Det finns inga rekommendationer om hur många gånger man "får" behandla. Jag förutsätter att du gör enligt rekommendationer behandling - kamning-behandling igen efter ca 1 vecka och att du följer instruktionerna på bipacksedeln. Om du fortfarande har levande löss i håret kan man ju eventuellt byta preparat, men det ska inte vara nödvändigt om du använder silikonpreparaten. Vid upprepad behandlingssvikt dvs om du inte blir av med dem, kan du behöva uppsöka vården

Kate

 

Hej

Din fråga är inte helt enkel att svara på. Låt oss rådda lite och samtidigt komma ihåg att gjort är gjort. Du skriver inte vilket medel du använt, men de nya medlen är mindre skadliga än de gamla som verkade toxiskt, dvs giftiga mot lössen. Detta blir det direkta svaret på din fråga.

Utöver det så skulle jag vilja säga något om behandling generellt; man ska inte behandla om man inte hittar levande löss i håret - och det gör man bäst om man kammar med en finkam. Hittar man löss behandlar man två gånger med en veckas mellanrum.

Sedan - som mamma och mormor/farmor - skulle jag vilja säga att det nästan alltid är bäst att ha föräldrarna med sig. Vår roll är ju att stötta och hjälpa våra barn och ungdomar. Även när det gäller en så trivial fråga som huvudlöss.

Lycka till

Kate

 

Hej

I princip är det tänkbart även om det är svårare. Jag har sett gnetter i snaggat hår men inte så ofta.

Kate

 

Hej

Det låter inte som löss på din beskrivning. Visserligen orsakar inte lössbett klåda hos alla människor och små svarta prickar kan vara vad som helst. Har du träffat någon med huvudlöss? Kamma med finkam över ett vitt papper eller handfatet. Rör sig de små svarta prickarna kan det vara väldigt unga löss. Om du kan få hjälp att undersöka kan ni leta efter små gråvita ägg som sitter fast på hårstrået.

Behandla bara vid fynd av levande löss.

Lycka till

Kate

 

 

Huvudlöss finns i hela världen och har en fantastisk förmåga att anpassa sig till nya livsbetingelser. De har funnits oerhört länge. Att få huvudlöss har inget med dålig hygien att göra.

 

Hej

Såvitt jag förstår är medlet du frågar om ett insektsmedel som ska hålla insekter borta. Marknadsförs mot mal och andra insekter.

Svenska rekommendationer är att använda medel innehållande silikonoljor men jag kunde inte få fram om dessa finns bland ingredienserna.

Kate

 

Hej Sofija

Hoppas klådan gått över - det har ju gått några dagar sedan du skrev. Att klådan är kvar några dagar är ingenting ovanligt, det blir en reaktion i huden både av bett och medel. Rekommendationerna är att man behandlar med en dryg veckas mellanrum - och kammar emellan.

Kate

 

 

Hej Anita
En intressant fråga. Lössen har ju funnits i urminnes tider och hela tiden anpassat sig till nya livsbetingelser. De är inte luftburna, dvs flyger inte utan sprids via huvud till huvud kontakt. Sådan kontakt mellan barn är mer intensiv efter lov och därför ser vi toppar i lusmedelsförsäljningen i augusti/september och januari. De finns säkert hela tiden och jag har aldrig hört att de ligger i dvala
  Kate

 

Läs mer om löss:

Skicka in din fråga

Skicka in din fråga till lusexperten Kate Langenkrans. Frågor & svar uppdateras kontinuerligt.

Fyller du i din e-mailadress så kontaktar vi dig när svaret på just din fråga publiceras.


Se Kate Langenkrans och Johan Lindh ge sina bästa tips på hur du blir kvitt löss på TV4 Play.

Se programmet här